När och hur kan jag ansöka om en studentbostad?
Bostäderna kan primärt ansökas om under ordinarie ansökningstid 1.4 – 4.5. Instruktioner för ansökan finns här.
Ansökningar som inkommit under ordinarie ansökningstid behandlas samtidigt och på basis av nationernas poängsättningssystem uppgörs en kö över de ansökande. Först i kön får först bostad.
Ansökningen till studentbostäderna kommer därutöver att vara fortlöpande, men vi påminner om att bostäder blir lediga utanför ordinarie ansökningstid endast i undantagsfall!

Vem kan ansöka om en studentbostad?
Busholmens studentbostäder ska i första hand betjäna studerande som studerar på heltid samt gäststuderande vid högskola eller universitet i huvudstadsregionen. Medlemmar av Teknologföreningen och de svenskspråkiga nationerna vid Helsingfors universitet (Nylands Nation, Åbo Nation, Vasa nation, Östra Finlands Nation) prioriteras, och dessa organisationer sköter även om ansökning.

Vad påverkar beslut om vem som får studentbostad?
Beslut om fördelning av studentbostäderna görs utgående från den sökandes bostadsbehov, ekonomiska och sociala förhållanden enligt av ARA ställda krav samt utgående från nationernas egna poängsättningssystem .

När får jag veta om jag får en studentbostad?
Studentbostäderna kommer antagligen vara omtyckta, så hur snabbt du kan få en studentbostad kommer att bero på hur många sökande som står i kö, hur många bostäder som är lediga och när de övriga blir lediga. Bolaget eller dess representant kontaktar dig personligen ifall du fått bostad.

Kan jag säga upp hyresavtalet?
Hyresavtalet skrivs på bestämd tid, normalt för ett år i taget. Detta innebär att boende i princip inte har rätt till uppsägning. I praktiken kan dock boende önska få flytta ut tidigare, i vilket fall vi möjligast smidigt försöker hitta ny boende till bostaden och vid dennas inflytt är uppsägande boende ej mer ansvarig för betalandet av hyra.
Ifall du önskar flytta ut tidigare, vänd dig till Realias representant. OBS: Ett förtida uppsägande av kontrakt orsakar för tillfället omkostnader på 90€ för bolaget, vilket faller på boenden att betala.

Hur behandlas sökande som ännu inte har studieplats?
Vänd dig mot den nation du tänkt söka/sökt via. Praxis skiljer sig från nation till nation

Tv-nätet och Internet
Baspaket ingår i hyran. Den boende kan om denne så önskar på egen bekostnad uppgradera sitt paket hos tjänsteleverantören.

Ska jag göra ett eget elavtal?
Ja, alla gör upp eget elavtal.

Vilken typ av hemförsäkring ska jag ha?
Hemförsäkring kommer att vara obligatorisk för alla hyresgäster. Hemförsäkringen bör täcka åtminstone vattenskador.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s